Zendamateur

Home
Up

Zendamateurisme (PA3BLP)

Naast vele andere hobbies is het leggen van draadloze kontakten met radio apparatuur al sinds 1980 een hobby van mij. Gestart op 14-jarige leeftijd met het leren voor het technische examen (D en C-machtiging) bij de VRZA afdeling Leeuwarden, onder leiding van docenten als OM Renze van der Hoek (nu een silent key) en OM Hoeke PA0HMJ (als ik het goed heb). Elke donderdag-avond weer, en na een jaar naar de examens toe (hoewel we nog maar halverwege het boek waren). In de groep zaten bijvoorbeeld ook OM Bram PA3BJD (silent key), OM Bert (PE1???) uit Drachten, OM Hans (PE1FCG?) uit Harlingen e.v.a..

In najaar 1979  haalde ik het D-examen, maar bleek voor C net één fout teveel te hebben. Vervolgens een D-bedieningslicentie aangevraagd (ik was nog geen 16 jaar, dus nog geen machtiging), waarmee ik meteen de eerste avond dat ik 'm in huis had de ether kon betreden via het station van toenmalige PD0CGQ, OM Fred uit Kimswerd.

In het voorjaar 1980 weer naar Utrecht toe en ditmaal met slechts twee fouten in de techniek. Aangezien ik bijna 16 werd, kon meteen de machtiging worden aangevraagd. Onder de roepnaam PE1FCX daarna vele kontakten gelegd op 2 meter, ondanks een geïmproviseerde antenne (GP) i.v.m. een aanstaande verhuizing.

De mede-cursisten die waren geslaagd hadden zich inmiddels op het morse-gebeuren gestort en deden in najaar 1980 A-examen (morse seinen en opnemen met 12 woorden per minuut). Velen slaagden en dat vormde voor mij toch een prikkel om toch eens met morse te beginnen. Wel opgegeven voor het examen, maar nog geen moer gedaan tot een maand voor het examen. Gelukkig kende ik inmiddels OM Willem (ex-PA3AID) uit Franeker, die mij twee tot drie keer per dag via 2-meter trainde in morse. Ook middels cassettebandjes werd één en ander bijgespijkerd. In één maand tijd van alleen de letters kennende tot 12 woorden per minuut nemen en geven: ik slaagde voor het examen!. OM Sipke (PA3CWR) heeft het een jaar later nog wat bonter gemaakt: voor het B-examen (8 wpm) zakken, schrikken, leren en vervolgens acht dagen later voor A slagen! De A-machtiging bereikt en nog maar 16 (minimum leeftijd).

Eenmaal naar Sexbierum verhuisd stortte de antenne installatie voor 2 meter tijdens het plaatsen (op het dak, 15m ASL) neer, waarmee op dat moment de kans verkeken was om goed uit te kunnen zenden op 2 meter. Een maand later maar een mast geïmproviseerd, waarmee de antennes toch nog op circa 10m ASL kwamen te staan.

Met een A-machtiging op zak (PA3BLP) ging het bloed toch wel kriebelen en kon ik met PA0PK van set ruilen: ik zijn HF-set (TS120S) en hij mijn 2-meter set (IC251E). Daarna antenne spannen (FD-4) en lòs!. Ook nog even de halve buurt langs om alles te ontstoren ('wat! mijn dure versterker openhalen en iets veranderen?!?') ging niet altijd even gemakkelijk voor een 16-jarige. Maar daarna konden we los.

Bijna 20 jaar later ben ik alleen eigenlijk nog maar aktief tijdens de JOTA (maar 1 of twee jaar overgeslagen in al die jaren), soms vanuit de auto op 2-meter, vooral met OM Siebren PE1NRV (inmiddels silent key) uit Wier veel gesproken via de Friese praatpaal Pi3FRL, zoals tijdens de reizen van en naar Denemarken. Hij had vooral nogal eens de gewoonte om een argeloze amateur langs te lokken met lekkere soep en die vervolgens zijn portootje weer eens te laten repareren. Oooh wat kon die verschrikt kijken als er alleen nog maar onderdelen e.d. op tafel lagen i.p.v. een volledige porto. Toch is het elke keer weer goed gekomen, al kostte het wel eens uren om van onderdelen weer iets werkends te maken..

LOGBOEK

Voor het loggen van verbindingen gebruikte ik altijd een papieren logboek, maar sinds enige tijd gebruik ik een computerlogboek dat alles doet wat ik wil! Automatisch vorige kontakten tonen, banden overzichten enz. enz., gegevens over afstanden, WARC lijsten, prefix naar landen lijst etc. etc. etc. etc. Dit programma is ontwikkeld door met name Willem (programmeren) en Sipke (ontwerp).
Op deze site staat de gratis demo, dus voor een demo naar de DOWNLOAD PAGE

Voor een beschrijving: zie Logboek beschrijving. In het Engels? Zie: logbook description

Of stuur een emailtje naar mij   met als onderwerp 'subscribe logboek' voor de Nederlandse versie, of 'subscribe logbook' voor de Engelse. Je krijgt dan steeds als er wat te melden is, het laatste nieuws te horen. Het programma is nl steeds in ontwikkeling om nieuwe eisen en wensen mogelijk te maken. Op dit moment wordt bijvoorbeeld bekeken of koppelingen met Buckmaster call-lijst en de QRZ-calllijsten op CD mogelijk zijn. Ook wordt nog gewerkt aan een bonus systeem waarbij je gratis extra modules kan verdienen door anderen op het logboek te wijzen, bijvoorbeeld door ze een demo uit jouw eigen versie te geven. Deze demo is voorzien van een code die aan jou verbonden is, zodat bij registratie van de nieuwe eigenaar we je punten kunnen geven. Voorlopig nog toekomstmuziek, maar wellicht binnenkort meer in dit theater. Het beste wat je kan doen is dus het emailtje met de 'subscribe logboek' vermelding in het onderwerpveld.


Email me

Datum laatste aanpassing: 18 oktober 2003 23:57:59
Date last update: woensdag, december 14, 2005 21:19:35

Email me

Back ] Home ] Up ] Next ]